zondag 18 maart 2012

Teletubbie

Aa-a, ee-e, uu-u, oo-o

Poef-pief, kauw-mijn

Aafaa-aabaa, aagaa-aamaa

Teletubbietaal, zoals een mede CI-drager die nu ook in het revalidatieproces zit, het zo leuk noemt. Klinkers oefenen en de verschillen daarin onderscheiden. Het is pittig en moeilijk! Maar het wordt iets makkelijker als er medeklinkers bij komen, zoals poef-mijn. Dan zijn de verschillen al veel beter te horen. Ik heb de meeste moeite met het verschil tussen de aa en oo. Ook struikel ik telkens over deze woorden: oe-au, ui-oe, kauw-niet, niet-mijn. Deze versta ik veel minder goed dan de andere woorden zoals op de afbeelding. Overbodig te zeggen dat er nogal wat gevloek (ik) en gezucht (Eric-Jan) aan te pas komt. Ook twijfel ik veel te veel. Het eerste woord wat ik denk te verstaan, was bijna altijd het juiste. Maar ik ga dan twijfelen: "neeee, volgens mij hoorde ik het andere woord". Om een oefening positief af te sluiten (voor beloning en motivatie, net zoals je een hond traint maar dan zonder kwijlen) doen we een makkelijk rijtje zoals de maanden van het jaar.
Opvallend is wel dat, als ik op het laatst mijn gewone gehoorapparaat aan zet (het oefenen gaat altijd alleen met een CI, zonder gehoorapparaat), het verstaan dan veel gemakkelijker gaat. Dat komt omdat mijn gehoorapparaat ook lage tonen weergeeft. Mijn CI geeft nu alleen maar hoge tonen en middentonen aan. Het voelt ook niet als compleet. Met gehoorapparaat erbij wel.

Eric-Jan beseft nu ook dat hij meer overdreven moet articuleren, net als een logopediste, wil ik de klanken goed kunnen onderscheiden. Na een paar valse starts en misverstanden hebben we afspraken gemaakt hoe aan te geven dat ik het goed versta (met zijn duim omhoog in mijn blikveld als ik het goed doe) en pauze tussen elk woord en wanneer we van bepaalde volgorde gaan wisselen. Niet zomaar wisselen of een ander rijtje pakken zonder dat ik het weet. Vergt discipline, maar het gaat goed. En we leren allebei geduld hebben, hallelujah!

Buiten het woordjes trainen om, luister ik ook naar de geluiden in mijn omgeving. Ik hoor nu op drie meter afstand onze kat Zippy haar brokjes eten: krak krak krak. Eenden die verschrikt opvliegen als ik met Ela aan het wandelen ben: wak wak wak. Tik tik tak tik takkerdetik: het rammelen van het toetsenbord als Eric-Jan achter de computer zit.

Vanmorgen even naar de logopediste geweest in Zierikzee, kennismaking en 1e les in klanken. Wat zijn klanken, hoe komen ze tot stand en hoe moeten ze worden uitgesproken. Dat is handig om te weten als ik met de hoortraining bezig ben. Omdat ik nog geen auto kan rijden wegens mijn duizeligheid (veel en veel minder, maar helaas toch nog als 2 glazen Sambuca), heeft Eric-Jan mij afgezet en ben ik met de bus teruggegaan. Anderhalf uur was ik onderweg voor iets waar ik normaal gesproken met de auto een kwartiertje over doe. Nu lig ik voor pampus op de bank, vandaag doe ik niets meer. Alleen genieten van de zon en de geluiden om me heen.

 

 

4 opmerkingen:

 1. Nu is me duidelijk waarom je aan het materiaal van Erasmus MC op dit moment niet echt iets hebt. Als het goed is heb het wel ontvangen. Ik denk alleen dat het later in het traject van pas komt. Veel succes met het oefen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Gea, jouw oefeningen bewaar ik voor het laatst :-) maar die oefeningen met dezelfde beginwoorden zou ik nu ook wel kunnen. Nogmaals bedankt! Groetjes.

   Verwijderen
 2. leuk om te zien dat jij ander soort oefeningen hebt! En ja, ik twijfel ook vaak terwijl het eigenlijk wel het goede woord was.

  ik heb bij de bieb een kinderluisterboekje gehaald met het bijbehorende boek. Gaat prima, de tekst en luisteren, het wordt heel langzaam voorgelezen, echt woord voor woord. Dan komen er steeds meer klanken die ik zo kan onderscheiden!

  De lage tonen mis ik ook erg. Helaas geen apparaat aan de andere kant die dat kan opvangen!

  Ewa

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Ewa, ja kan me goed voorstellen dat je de lage tonen mist. Komt dat nog of blijft het zo? Goed idee van jou om een kinderluisterboek te halen. Heb jij ook oefeningen op papier meegekregen of zelf gefabriceerd? Mag ik dat ook eens zien? Voor variatie :-)

   Verwijderen