maandag 7 mei 2012

Klanken worden woorden

Elke dag oefenen, dat gaat niet altijd. Manlief die overdag werkt en ik die 's avonds te moe is om te oefenen. Het oefenen heeft bij mij het beste effect in de ochtend of in de middag. Nu ben ik helemaal geen ochtendmens, maar mijn gehoorzenuw en hersenen denken daar anders over. 


Dus ik ging op zoek naar leuke gehoortrainingen op internet die ik in mijn eentje kan doen. Er was niet echt veel, maar tenslotte kwam ik een programma met CI- oefeningen tegen. Cochfit.be heet het. Ja inderdaad, uit België. Maar ik haakte af op de aanschafprijs. Het kost €100,- voor een dvd met online updates. Ook vond ik een leuk muziekprogramma waarmee je het onderscheid kan leren horen tussen een gitaar en een trompet. 


Later hoorde ik op Linkedin van iemand in onze CI-groep dat het Cochfit programma goed was, het Vlaams is wel even wennen. Iemand anders van onze CI-groep had de demo-versie geïnstalleerd en was erg enthousiast. Inmiddels had ik ook de demo-versie getest en ik ging overstag ondanks de prijs. 


Want ik heb nu de vrijheid om zelf te oefenen wanneer ik wil. Ik ben niet afhankelijk van de werktijden van manlief. Geen gezucht aan de andere kant van de tafel als ik vraag: nog een keer? (het was inmiddels al de 5e keer dat ik het vroeg).  Ik kan zelf de moeilijkheidsgraad instellen en het programma is zo slim dat hij de fouten die ik maak onthoudt en mij daarop extra training geeft als ik daar om vraag.


In het begin train je op klanken, daarna op woorden en dan op zinnen. Dit gebeurt in 1 trainingssessie. De moeilijkheidsgraad bouw je langzaam op. 
Op het einde van de training ga je zelf zinnen intypen die je hoort. In het begin bakte ik daar niets van. Na 2 weken oefenen hoor ik nu heel duidelijk de woordjes: "op, in, het, de, een, ik, hij" in een zin. 
Dan hoor ik bijvoorbeeld:
een .. in het meer
Tsja, wat is het dan het tweede woord. Het klinkt als een schip. Logisch, want wat zit er nou op het meer. Ook al was het IN het meer, ik denk dan OP het meer. (niet invullen maar luisteren, Joosen) Hij geeft aan als het woord fout is, maar ook als een letter van het woord goed is. Bijvoorbeeld, schip: i is goed, maar sch is fout en p is goed, maar op de verkeerde plaats. Het lijkt wel Hints!


Dan ga ik nog een keer luisteren en nog een keer en nog een keer. Want wat is die computer toch heerlijk geduldig, geen gezucht, geen kritiek. Niet dat manlief ooit kritiek had, maar ik voelde me dan bezwaard na de zoveelste 'nog een keer'. Dit programma is volkomen neutraal. En het mooie is dat er een 'antwoord' button op zit als ik het echt niet meer weet. Ook een score-overzicht ontbreekt niet. Kicken als je na een half uur op 86% zit van het goed verstaan.



Nu kan ik steeds vaker zomaar een zin verstaan. Wat eerst klanken waren, worden nu echt woorden. Alsof je een deur openzet van een kamer, waarvan je op de gang wel vaag de klanken kan horen van een liedje, maar dat je nog niet thuis kan brengen welke artiest het is. Ga je die kamer binnen, dan hoor je het en weet je het. Ik sta nu op de drempel. Sommige woorden komen zo binnen wandelen, andere woorden zijn nog in nevelen gehuld. Maar ze zijn onder handbereik.


Meestal gaat het trainen lekker en pak ik een onderdeel vreemde taal mee (luisteren naar de weekdagen in het Frans gaat verrassend makkelijk) en op sommige dagen lukt me alleen de zinnen te verstaan die ik zie (meelezen dus). Dan klap ik de laptop dicht en ga ik lekker wandelen met de hond. Het is niet het belangrijkste van de wereld om alles blind te kunnen verstaan. Natuurlijk is het fijn als je dat kunt, maar het is nog fijner om de vogeltjes te kunnen horen fluiten. Zomaar, zonder een deur open hoeven te doen en een drempel over te gaan. 









1 opmerking:

  1. Wat een moeilijk traject is het toch, ik heb bewondering voor je doorzettingsvermogen. Is de communicatie met manlief nu ook een stuk moeilijker, of gaat dat toch nog prima door het liplezen?

    Knuf!

    BeantwoordenVerwijderen